Server Optimizasyonu Hakkında

ZeynepCelik

New member
Kayıtlı Üye
Sunucu optimizasyonu denilince herkes bir şeyler sallıyor. Kimisi RAM'i artır diyor, kimisi MySQL ayarlarını kurcalayın diyor. Peki, hangisi doğru? Benim tecrübem, olayın sadece donanım veya yazılım olmadığını gösterdi. İşin sırrı, ikisini dengeli bir şekilde ayarlamakta. Kendi serverımda denedim, sonuçlar inanılmazdı. Donanımı değiştirmeden bile performansı gözle görülür şekilde artırdım.

MySQL Ayarlarında Neler Değiştirdim?​

MySQL, çoğu Metin2 serverının kalbi gibi. Ama varsayılan ayarlar, yüksek oyuncu sayılarına pek dayanıklı değil. İlk yaptığım şey, innodb_buffer_pool_size değerini RAM'imin %70'ine ayarlamak oldu. Bu, veritabanı işlemlerini hızlandırdı. Sonra, query_cache_size ayarını da kurcaladım. Ama dikkat! Çok yüksek değerler, performansı düşürebilir. Benim tavsiyem, deneme yanılma yoluyla ideal değeri bulmak. Bir de connection_timeout değerine bakmak lazım. Gereksiz bağlantıları kapatmak sunucuyu rahatlatıyor.

Oyun Dosyalarında Optimizasyon​

Oyun dosyaları da performansı etkiliyor. Gereksiz log kayıtlarını kapatmak, sunucuyu rahatlatır. Ayrıca, syserr dosyalarını düzenli olarak temizlemek gerekiyor. Bazı arkadaşlar, harita dosyalarını optimize etmeyi öneriyor. Ben pek anlamam o işlerden ama deneyenler olmuş. Bir de, Python scriptlerini gözden geçirmek lazım. Gereksiz döngüler veya hatalı kodlar, performansı sömürebilir. Aklıma gelmişken, locale dosyalarını da kontrol edin. Gereksiz dil dosyalarını silmek, sunucuyu hızlandırır. Hangi dosyaları sileceğinizi bilmiyorsanız, bilen birine sorun derim.

Donanım mı Yazılım mı?​

Herkes donanım mı, yazılım mı diye soruyor. Bence ikisi de önemli. Ama öncelik yazılımda olmalı. Yani, önce MySQL ayarlarını, oyun dosyalarını optimize edin. Sonra, hala performans sorunları yaşıyorsanız, donanıma bakın. Eğer CPU kullanımı sürekli %100 ise, daha güçlü bir işlemciye geçmeyi düşünebilirsiniz. RAM yetersizse, onu da artırabilirsiniz. SSD disk kullanmak da performansı artırır. Ama unutmayın, en pahalı donanımı alsanız bile yazılım tarafında optimizasyon yapmazsanız, yine de sorun yaşarsınız. Network bağlantısının da önemi büyük. Yavaş bir internet bağlantısı, oyuncuların bağlantı sorunları yaşamasına neden olabilir.

Benim tecrübelerim bu şekilde. Umarım birilerine yol gösterir. Takıldığınız bir nokta olursa, yorumlarda belirtin, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım. Son olarak, unutmayın: Her server farklıdır. Benim işe yarayan yöntemler, sizde aynı sonucu vermeyebilir. Denemekten korkmayın!

Konuyu görüntüleyenler

Geri