F2P Server İncelemesi

ElifPolat

New member
Kayıtlı Üye
Bedava server bulmak kolay değil, kabul edelim. Herkes farklı bir şey söylüyor. Kimisi 'şurası iyi' diyor, öteki 'sakın yaklaşma'. Ben de bir sürü server denedim, hayal kırıklığı yaşadım. Ama sonunda birkaç tane düzgün server buldum gibi. Tabii, 'düzgün'den kastım ne, o da önemli. Benim için önemli olan şeyleri anlatayım, belki işinize yarar.

Kalabalık mı, kaliteli mi?​

İlk baktığım şey serverdaki oyuncu sayısıydı. Ama sonra anladım ki, kalabalık her zaman iyi demek değil. Bir server çok kalabalık olabilir, ama oyuncuların çoğu bot olabilir, ya da oyun kalitesi yerlerde sürünüyor olabilir. Mesela, bir server vardı, 2000 kişi online gözüküyordu. Girdim, her yerde botlar kasılıyordu. Kimse kimseyle konuşmuyor, etkileşim sıfır. Böyle server mı olur? Sonra başka bir server buldum, 500 kişi falan online. Ama oyuncular sohbet ediyor, etkinlikler yapıyor, birbirine yardım ediyor. İşte o zaman 'tamamdır' dedim. Demek ki neymiş? Kalite, sayıdan önemliymiş.

Adminler ilgili mi?​

Bir serverın uzun ömürlü olup olmayacağını anlamanın en iyi yolu, adminlerin ne kadar ilgili olduğuna bakmak. Eğer adminler oyuncuların sorunlarıyla ilgilenmiyorsa, server kısa sürede ölür. Bir keresinde bir serverda bir bug buldum. Adminlere yazdım, günlerce cevap vermediler. Sonra başka bir serverda bir sorun yaşadım, adminler 5 dakika içinde çözdüler. İşte o zaman anladım ki, adminler her şey demek. Oyuncularla iletişim halinde olmalılar, sorunları çözmeliler, etkinlikler düzenlemeliler. Aksi takdirde, server çöp olur gider. Forumda şikayetleri okuyun, bakın bakalım ne diyorlar adminler hakkında.

P2W mi, değil mi?​

F2P server dedik ama, bazıları 'pay to win' (P2W) oluyor. Yani, para yatıranlar, yatırmayanlara göre çok daha güçlü oluyor. Bu da oyunu oynanmaz hale getiriyor. Bir server vardı, para yatıranlar +10 itemlerle geziyordu, yatırmayanlar +6 itemlerle sürünüyordu. Böyle adaletsizlik olmaz. F2P dediğin, herkese eşit şartlar sunmalı. Tabii ki, serverın gelişmesi için bir şeyler satabilirler, ama bu, oyun dengesini bozmamalı. Mesela, görünüm eşyaları satabilirler, ya da exp potu satabilirler. Ama item satmak, oyunu P2W yapmak demektir. Buna dikkat edin, P2W serverlardan uzak durun.

Benim tecrübelerim bu şekilde. Umarım F2P server arayanlara bir nebze yardımcı olur. Siz de aklınızda bulundurun bunları. İyi oyunlar!

Konuyu görüntüleyenler

Geri