Backup Sistemi Rehberi?

OmerKoc657

New member
Kayıtlı Üye
Sunucuyu kurdum, her şey tamam derken bir anda sistem çöktü. Neyse ki daha önce bir yedekleme almıştım. O günden sonra bu konuya çok daha fazla önem verdim. Tecrübeyle sabittir, yedek almadan asla rahat uyuyamazsınız. Peki, nasıl bir sistem kurmak lazım? İşte benim düşündüklerim ve uyguladıklarım.

Neden Backup Şart?​

Şimdi diyeceksiniz ki "Benim sunucuda bir şey olmaz!" Ama oluyor işte! En basitinden bir elektrik kesintisi bile veri tabanınıza zarar verebilir. Ya da bir plugin kurarsınız, sunucu bir daha açılmaz. Tecrübeyle sabit. O yüzden, ne kadar güvenliğe önem verirseniz verin, mutlaka bir backup sisteminiz olmalı. Ben yaşadım, siz yaşamayın diye yazıyorum bunları. En kötü senaryoyu düşünün, sunucuya bir şey oldu, her şey gitti. Ne yapacaksınız? Baştan mı başlayacaksınız? İşte backup burada devreye giriyor. Hazır bir yedeğiniz varsa, her şeyi saniyeler içinde geri yükleyebilirsiniz. Bir nevi hayat sigortası gibi düşünebilirsiniz. Unutmayın, veri her şeydir!

Hangi Backup Yöntemini Seçmeli?​

Peki, hangi yöntemi kullanmalıyız? Aslında birden fazla seçenek var. En basiti, düzenli olarak sunucu dosyalarınızı ve veri tabanınızı indirmek. Ama bu çok zahmetli. Otomatik bir sistem kurmak çok daha mantıklı. Ben genellikle script kullanıyorum. Belirli aralıklarla, örneğin her gün saat 03:00'te otomatik olarak yedek alıyor. Bu scriptleri internette bulabilirsiniz. Biraz kodlama bilginiz varsa kendiniz de yazabilirsiniz. Bir diğer seçenek ise, bulut depolama hizmetlerini kullanmak. Dropbox, Google Drive gibi platformlara yedeklerinizi otomatik olarak yükleyebilirsiniz. Ama bu durumda da güvenlik konusuna dikkat etmek gerekiyor. Sonuçta, hassas verilerinizi başkalarının sunucularında saklıyorsunuz. Güvenlik sertifikaları olan, bilindik firmaları tercih etmekte fayda var. Siz hangisini tercih edersiniz bilemem. Benim tercihim otomatik scriptler ve düzenli olarak harici diske yedeklemek.

Backup Sıklığı Ne Olmalı?​

Bu da önemli bir soru. Ne sıklıkla yedek almalıyız? Eğer sunucunuzda sürekli değişiklik yapılıyorsa, örneğin yeni itemler ekleniyor, haritalar değiştiriliyorsa, günlük yedek almakta fayda var. Ama çok fazla değişiklik olmuyorsa, haftalık yedek de yeterli olabilir. Burada kritik olan, en kötü senaryoda ne kadar veri kaybına tahammül edebileceğiniz. Eğer bir günlük veri kaybı bile sizin için büyük bir sorunsa, günlük yedek alın. Ama "Bir haftalık veri kaybı çok da önemli değil" diyorsanız, haftalık yedek yeterli olacaktır. Ben şahsen riske atmamak için günlük alıyorum. Bir de önemli bir güncelleme yapmadan önce mutlaka manuel bir yedek alıyorum. Böylece, bir sorun çıkarsa hemen eski haline dönebiliyorum. Siz de bu şekilde yapabilirsiniz. Ne olur ne olmaz.

Umarım bu bilgiler işinize yarar. Unutmayın, backup almak sadece teknik bir işlem değil, aynı zamanda bir önlemdir. Gözünüz gibi baktığınız sunucunuzu ve oyuncularınızın emeklerini korumak için mutlaka bir backup sistemi kurun. Belki şu an gereksiz gibi gelebilir, ama bir gün hayatınızı kurtarabilir. Şimdilik benden bu kadar. Aklınıza takılan bir şey olursa, çekinmeden sorun. Elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım.

Konuyu görüntüleyenler

Geri